En bra löpteknik minskar risken för skador
Att förbättra löptekniken är ett enkelt sätt att förbättra prestationen och minska skaderisken. Alla oavsett nivå och löptempo har nytta av att träna löpteknik (kallas också löpskolning). När du springer med en bra löpteknik är kraften riktad framåt. Det ser både lätt och snyggt ut och stegen hörs knappt för det är ”tysta steg”. Fötter, knän och höfter belastas då mindre och risken för överbelastningsskador minskar.
Tränar du löpteknik regelbundet förbättrar du både ditt löpsteg och din hållning när du springer. Det blir också roligare att springa när löpsteget känns lättare. Du kommer också att springa snabbare pga att löpekonomin förbättras med en bra löpteknik. Läs mer konditionsträning – VO2max, nyttjandegrad och rörelseekonomi här.
Hur ska du träna för att få bra löpteknik?
Det viktigaste är att regelbundet träna med specifika löpteknikövningar både för att automatisera en bättre löpteknik men även för att underhålla en redan bra teknik. Bra specifika löpskolningsövningar finns i onlinekursen i löpteknik som kan beställas i webbshopen.
Onlinekursen innehåller filmade övningar för varje nedanstående punkt.
- När du är ute och springer så eftersträva alltid en bra hållning. Håll upp kroppen när du springer. Fram med höften och håll ryggen rak.
- Sträva efter ett spetsigt knä som driver löpsteget framåt och som aktiverar coremusklerna. Att vara stark i dessa muskler förhindrar en sittande hållning. Därför är det också bra att styrketräna musklerna i bålen.
- Sätt ner hela foten nära kroppen, rakt under höften. Tårna ska peka rakt fram och du ska inte se foten framför dig. Är foten framför kroppen blir det tyngre att springa, ungefär som att cykla med för lite luft i däcken.
- Spring med den steglängd som känns naturlig för dig.
- För att få mycket fart framåt ska sträckningen ske långt bakom kroppen. Sträck höften och vristen. Detta aktiverar sätesmuskeln och är nyckeln till en bra löpekonomi. Ett aktivt frånskjut medför att du förflyttar dig då en längre sträcka i luften mellan varje steg. Det gör att du med samma stegfrekvens kommer en längre sträcka.
- Ha kort markkontakt. Försök att få upp foten snabbt från marken. Du vill ha mest tid i luften.
- Tänk att foten går som ett hjul under dig. I löpteknik finns en övning som heter just ”hjulet”.
- Slappna av i axlarna utan att sjunka ihop.
- Låt armarna pendla nära kroppen med böjd armbåge. Håll in armbågarna mot kroppen och undvik korsa mittlinjen framför kroppen med armarna. Händerna hålls lätt knutna ovanför armbågen. Du vill ha en hög tyngdpunkt när du springer så därför håller du upp underarmarna.
Köp en kurs i löpteknik
Vill du ha hjälp med att förbättra ditt löpsteg rekommenderar jag nedan specifika löpteknikkurs som finns både online och som privatkurs i Kristianstad. Du får träningsprogram för 8 veckor med löpteknikövningar och du har tillgång till kursen i 12 månader. I onlinekursen ”Snabbare och starkare i löpning” ingår löpteknik som en kortare del direkt efter uppvärmningen.
Träningsupplägg i löpteknikträning
Att intensivträna löpteknik under några veckor kommer att ge resultat. Men det är viktigt att lägga upp denna löpteknikträning på rätt sätt för att undvika överbelastning, eftersom det är nya övningar och en annan belastning på muskler och leder än vad kroppen är van vid. Vissa övningar i löpteknik är också mycket bra löpstyrkeövningar.
Det är viktigt att du nöter in övningarna så att rätt teknik automatiseras och att du även får tillräckligt med vila mellan träningspassen. Stegringen av övningarna, både teknikmässigt och i form av ökad belastning, måste ske successivt. Mer explosiva spänst och hoppstyrkeövningarna gör du först efter några veckors uppbyggnad av mer grundläggande övningar.
Efter en intensivperiod med löpteknikträning är det viktigt att även i fortsättningen lägga in löpteknik i sin träning för att bibehålla ett bra och effektivt löpsteg. Ett enkelt sätt att underhålla löpteknikträningen är att göra några övningar direkt efter uppvärmningen innan dina intervallpass. Löpteknikträningen blir då en naturlig del av din träning.