Once in a lifetime! Så var det när veteran-VM i friidrott kom till Göteborg. Det var 47 år sedan sist och det var nu eller aldrig för att få möjlighet att uppleva ett stort internationellt mästerskap.
Alla från 35 år och uppåt får deltaga i VVM
I veteranfriidrott finns det inga kvalgränser och alla är välkomna att delta. Däremot är det krav på att man ska vara medlem i en friidrottsförening. På VVM var det över 12 000 starter med deltagare från över 100 länder, ett lysande exempel på där rörelseglädje och folkhälsa möts. Att träna och tävla i friidrott som veteran är för många en viktig sysselsättning långt upp i åldrarna. Den äldsta deltagaren var över 100 år och tävlade i fyra grenar!
Deltagarna är allt från nybörjare till tidigare elitaktiva friidrottare
I friidrott är man veteran från 35 år och tävlingsklasserna är åldersindelade med 5 år, dvs 35-39, 40-44 osv. Deltagarna består av både tidigare elitaktiva och nybörjare. Att ta sig till final i VVM innebär ett riktigt tufft motstånd där resultaten är imponerande bra inom respektive åldersklass. Det är mycket vältränade atleter som bevisar att ålder bara är en siffra!
Medeldistans 800m på Ullevi arena
Jag är tränare för en grupp veteranfriidrottare i medeldistans på främst 800m i Åhus FIK. Just 800m var också min favoritgren som junior. Eftersom jag är nyfiken och intresserad av hur allt fungerar för de aktiva i ett så här stort mästerskap så ville jag också delta som aktiv och inte bara som coach. Att bara få möjlighet att springa ett 800m lopp på Ullevi arena är ju stort bara det.
Spikskorsdebut satte stopp för sommarträningen på bana
Det är stor skaderisk med att springa med spikskor så därför börjar men endast med kortare sträckor. Men det går ju så mycket fortare och det är alltid roligt! Trots stor försiktighet drar jag på mig en muskelbristning i vaden i början på juni. Det blev 5 veckors löpvila mitt i tävlingssäsongen och alla sommarens tävlingar fick strykas! Bara att gilla läget och köra på med rehab och cykling. Långt ifrån optimalt då jag missade all träning med grenspecifik snabbstyrka och tävlingsfart på bana. Där kunde jag nu bara coacha och peppa mina aktiva.
En månad innan VVM kunde jag jogga och efter ytterligare två veckor kunde jag springa kortare sträckor i min tänkta tävlingsfart. Men utan spikskor, dom får vänta tills nästa säsong, för att inte riskera bakslag. När min träningsgrupp började nedtrappningen så hade jag precis börjat få upp farten. Att kunna trycka på lite i steget var ju underbart.
Upprop och callroom 30 minuter före start
Det som var nytt för mig var det som kallas för callroom. Där skulle man vara 30 minuter innan start annars fick man inte deltaga. Nummerlappar, landslagskläder och skor kontrollerades. Vi fick också klisterlappar att sätta på höger höft där det stod vilken bana vi hade. Men att först värma upp och sen vara stilla så länge gjorde att man stelnade till. Efter att vi blivit vägledda ut på banan fick vi någon minut till att köra några rusher för att få igång benen innan vi startade.
Starten går i rasande fart
Att springa på Ullevi med världseliten i sin åldersklass K60, kan ju inte gå annat än alldeles för fort. Starten gick i rasande fart och jag rycktes med, långt över min planerade fart och mjölksyran slog till redan efter 1 varv. Men det var bara att kämpa sig runt sista varvet med mjölksyra upp över öronen. Men att ge upp fanns inte på kartan och jag längtar redan till nästa tävling!
Härlig gemenskap och minnen för livet
Trots att min tid var långt ifrån världseliten i min åldersklass så var det helt fantastiskt att få uppleva detta mästerskap. Glädjen över att kunna delta och prestera utifrån sina egna förutsättningar betyder så mycket för alla veteraner oavsett ålder. En sådan härlig gemenskap och så mycket motivation det gav för att fortsätta tävla som veteran! Det gav nya erfarenheter och många minnen för livet som är värt så mycket mer än bara ett resultat.
Extra motivation till fortsatt träning och tävling
Utöver alla fina upplevelser har både jag och mina aktiva fått extra motivation till att fortsätta den tuffa medeldistansträningen. Några av mina aktiva tog också PB och som coach blir jag överlycklig när jag ser mina aktiva överträffar sig själva och presterar på nivåer de inte trodde var möjligt.
Man blir bra på det man tränar
Man blir alltid bra på det man tränar och vågar man utmana sig själv så kommer resultaten. Men att följa ett periodiserat träningsprogram gör det så mycket enklare. Programmet som mina aktiva har följt är på 25 veckor och kan beställas här som en onlinekurs, 800m för veteraner.
Det passar till dig som är veteran och som inte har någon egen tränare i medeldistans, 800m.
Träningsprogram 800 meter för veteraner, 25 veckor onlineträning med PT
Är du veteranfriidrottare och vill komma i tävlingsform för 800 meter? Med denna träningsplan på 25 veckor med onlineträning blir du både uthållig, snabb och stark.
Träningsupplägget är periodiserat och anpassat till äldre vana löpare, 50+. Det är ca 4-5 löppass varje vecka samt styrketräning med videoklipp på övningarna.
Följer du träningsprogram 800 meter är du i toppform till sommarens tävlingssäsong! Men du kan även börja senare då du får tillgång träningsplan och allt kursmaterial i 1 år.